کتاب طوطی فلوبر

اثر جولین بارنز از انتشارات ماهی - مترجم: الهام نظری-داستان درام

شیفتگی وسواس‌گونهٔ دکتری انگلیسی است به شخصیت و رازهای زندگی گوستاو فلوبر. جفری بریت‌ویت که به تازگی همسرش را از دست داده به فرانسه سفر می‌کند تا از مکان‌هایی که به نحوی به فلوبر ربط دارند دیدن کند. در بازدید از دو موزهٔ محل تولد و اتاقی که او آخرین لحظات زندگی‌اش را در آنجا گذرانده متوجه نکتهٔ جالبی می‌شود؛ هر دو موزه ادعا می‌کنند اصل آن طوطی خشک‌شده‌ای که فلوبر هنگام نوشتن داستان «ساده‌دل» روی میزش می‌گذاشته، نزد آن‌هاست. او در پی گشودن این راز به‌ظاهر پیش‌پاافتاده نقبی می‌زند به دل شخصیت و زندگی و آثار خالق «مادام بواری» و در این میان حقایقی نیز از زندگی خودش با رازهایی از زندگی فلوبر درهم‌می‌آمیزد.


خرید کتاب طوطی فلوبر
جستجوی کتاب طوطی فلوبر در گودریدز

معرفی کتاب طوطی فلوبر از نگاه کاربران
@چه بر سر زرنگ ترین زندگی نامه نویسان می آید، آن گاه که قهرمان کتابشان تصمیم می گیرد کمی سر به سرشان بگذارد؟@

فلوبر در داستان کوتاهِ @ساده دل@ اش طوطی ای به نام لولو دارد. در همان زمان فلوبر طوطی ای را به امانت می گیرد. جفری بریث ویت (راویِ رمان) به هنگام بازدید از موزه فلوبر دو طوطی می بیند و کنجکاوی اش برای یافتنِ طوطیِ امانت گرفته شده فلوبر، بهانه ای می شود برای ورود به زندگی فلوبر و نویسنده چندان به او نزدیک می شود که جزئیات زندگی این نویسنده شهیر فرانسوی از چشمان تیزبین جفری دور نمی ماند.
جولین بارنز ساختارِ بدیع و نسبتا بکر رمانش را از همان صفحات آغازین به مخاطب می نمایاند. فصل دوم کتاب گاهشماری از زندگی فلوبر است. تقویمی که مقدمه خوب و به جایی برای باز کردنِ پرونده زندگی شخصی و هنری فلوبر است. تقویمِ جمع و جوری که تصویری واضح از فراز و نشیب زندگی و اندیشه های فلوبر می دهد.
دیگر خبری از طوطی نیست و زیر سایه سنگین فلوبر محو می شود و فلوبر میدان داری می کند. (تنها در فصل پایانی رمان است که یاد و نام طوطی احیا می شود) راویِ (چه بسا نویسنده رمان) فلوبر شناس، فلوبر را در وسط گود می نشاند و دست نوشته هایش اعم از رمان و نامه ها را روی زمین پخش می کند و با دقتی مثال زدنی نکات ریز و مهمی از زندگی فلوبر بیرون می کشد. نکاتی خواندنی و جذاب درباره ی نویسنده ی رندِ فرانسوی که وسواسش در انتخاب کلمات زبانزد است و همین وسواس هم کار بارنز را سخت می کند و هم آسان. (فاصله زمانی بین رمان هایش هم همین موضوع را به اثبات می رساند)
نکته مهمی که نباید به سادگی از کنارش رد شد، نسبت خواننده رمان با فلوبر است. شاید عده ای شناخت جامعی از فلوبر داشته باشند و چه بسا عده ای تا به حال سراغ نوشته های فلوبر نرفته باشند و چیزی از او ندانند. فرق نمی کند از کدام دسته هستید ( و یا به کدام دسته نزدیک تر هستید) رمانِ درخشانِ بارنز می تواند هر دو طیف را راضی نگه دارد. او درباره فلوبر نه آنقدر پرگویی می کند که مخاطبِ آشنا با فلوبر را دلزده نکند و نه آنقدر کم گویی می کند که خواننده ی غریب با فلوبر، از او و دنیایش سر در نیاورد و برایش گنگ به نظر برسد. در عین حال چنان نکات ریزِ و جذابی از دل زندگی فلوبر بیرون می کشد که حتی خواننده فلوبر خوان را هم به ذوق می آورد و در آن واحد چنان تصویری دوست داشتنی و خواستنی از فلوبر می سازد که خواننده نا آشنا در پایان رمان، به سختی می تواند در برابر خواندنِ آثار فلوبر مقاومت کند. بارنز با وجودیکه با انتخاب فلوبرِ نکته سنج و وسواسی سنگ بزرگی را برداشت، اما در پایان از این آزمون سخت، سربلند بیرون آمد و توانست شاهکاری خلق کند و رمانی در خورِ فلوبر خلق کند. فلوبری که خودش را اینگونه می خواند :
من چیزی نیستم جز یک مارمولک ادیب که زیر نور خورشید بزرگِ @زیبایی@ آفتاب می گیرد. همین و بس.


مشاهده لینک اصلی
طوطی فلوبر
جولیان بارنز
الهام نظری
نشر ماهی
جولیان بارنز نویسنده معروف انگلیسی خیلی دیر به ما ایرانی ها معرفی شد . درک یک پایان چهاردمین اثر این نویسنده مشهور بود که ما را با این نویسنده بزرگ انگلیسی آشنا ساخت .
منتقدان ادبی معمولا مهمترین اثر بارنز را طوطی فلوبر می دانند هر چند این کتاب بارنز از لحاظ فرم و مضمون کمتر از بقیه اثارش خواننده معمولی را به خود جذب میکند .
طوطی فلوبر اثری است پست مدرنیستی که دقت و همراهی بسیار از خواننده خود طلب میکند .
کتاب قصه ای قابل بازگو کردن ندارد اما این به معنای این نیست که با ادبیات غیر داستانی سرو کار داریم . جفری بریث ویت ،مردی میان سال، شیفته گوستاوفلوبر و محققی نکته سنج راوی این کتاب است . کتاب به مانند سفری است در زندگی ، آثار و افکار گوستاو فلوبر .طوطی تاکسیدرمی شده ای در موزه فلوبر و نسخه دیگر از این طوطی بر روی میز کار باقیمانده از فلوبر بهانه ای می شود تا جفری به سفری دراز در تاریخ ادبیات برود و نقبی بر زندگی این نویسنده بزرگ فرانسوی بزند ، گهگاه جستاری فلسفی بنویسد ، گاهی از خود و زندگی زناشویی پایان یافته اش بگوید و حتی گاه واژه نامه ای به سبک فلوبر بنویسد.
طوطی فلوبر کتاب همه پسندی نیست. از نظر من دوستداران این کتاب هم باید به مانند راوی داستان (و خود بارنز)شیفته فلوبر باشد و حداقل چند کتاب از او خوانده باشند(بیشترین ارجاعات در این کتاب به سه اثر مادام بواری، بوار و پکوشه و داستان ساده دل است).کتاب پر است از ارجاعات گوناگون و گسترده به اثار دیگران .ملغمه ای از نوشته ها و نامه های شخصی فلوبر ، سبک شبه زندگینامه ای و جز نگر به شیوه ای همانند اثار ناباکوف ، جستارنویسی به شیوه کوندرا به ویژه در اثار غیر داستانی اش و همچنین نگاه ویژه و منحصر به فرد خود بارنز متنی پدید اورده که تنها برای علاقمندان به این اجزا میتواند شگفتی افرین باشد و احتمالا برای کسانی خارج از دایره جذاب نخواهد بود.
از پانویس ها و متن ترجمه پیداست که تلاش فراوانی برای روان بودن متن و همچنین کمک به خواننده با دادن پانویس های متعدد صورت گرفته است اما وجود چند خطای اشکار در متن فارسی از اعتماد به متن می کاهد .
نمیدانم چه کسی زمانی گفته بود که بکت تنها کسیست که رساله­ها و کتب فلاسفه­ای چون رنه دکارت و امانوئل کانت را به مثابه اتوبیوگرافیشان خوانده و بعد، رمان وات را به نگارش در آورده است.حال می شود گفت بارنز هم به شیوه ای کاملا متفاوت از بکت ،رساله ها و آثار فلوبر را به مثابه زندگینامه او در طوطی فلوبر به روی کاغذ اورده است.
کتاب از بهترین کتاب هایی است که من به عمرم خوانده ام.

مشاهده لینک اصلی
کتاب های مرتبط با - کتاب طوطی فلوبر


 کتاب در آغوش آب
 کتاب به سوی بخشش
 کتاب Night Music (Jojo Moyes 6)
 کتاب Silver Bay (Jojo Moyes 5)
 کتاب The Ship of Brides (Jojo Moyes 4)
 کتاب The Peacock Emporium (Jojo Moyes 3)